Składniki:
- kurczak (waga 1,5-2 kg)
- słodka papryka
- pieprz
- sól
- majeranek
- olej
- butelka piwa; u mnie piwo z miodem
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 cebula
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól, pieprz, paprykę, majeranek i łyżkę oleju mieszamy i nacieramy kurczaka. Odstawiamy na co najmniej godzinę (wersja dla niecierpliwych ;) a najlepiej na całą noc.
Butelkę piwa moczymy w ciepłej wodzie i usuwamy z niej etykiety. Odlewamy pół szklanki.
Kurczaka nadziewamy na butelkę i stawiamy na sporej blaszce. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 2- 2,5 godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia do butelki z piwem możemy dosypywać szczyptę (dosłownie szczyptę!) soli z dwa - trzy razy by z butelki wydobywała się piana. Ja dosypałam za dużo i piwo dosłownie wybuchło mi w górę :D W trakcie pieczenia polewamy kurczaka odlanym piwem i ewentualnie wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Na 40 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do blaszki obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę i cebulę. Posypujemy warzywa solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz