niedziela, 30 października 2011

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem

Uwielbiam szpinak, a z fetą i kurczakiem jest wręcz cudowny. I jeszcze te naleśniki, Niebo w gębie ;)
Ciasto:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • suszona, rozdrobniona natka pietruszki
  • dwie kulki posiekanego brykietu ze szpinaku
Jajka roztrzepujemy i dodajemy pozostałe składniki, łączymy w gładką masę za pomocą trzepaczki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy wody lub mleka. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy naleśniki.
Farsz:
  • opakowanie szpinaku typu brykiet, 450 g lub świeży szpinak.
  • kostka sera feta
  • filet z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • ser żółty do posypania
  • sól*
Szpinak rozmrażamy lub jeśli mamy świeży sparzamy go gorącą wodą. Filet kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem . Podsmażamy na oleju. Na drugiej patelni smażymy na masełku posiekaną drobno cebulkę, dodajemy do niej odsączony z nadmiaru wody szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy razem ok 5 minut, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy gałką muszkatałową i pieprzem. Dodajemy filet z kurczaka i pokrojoną w kostkę fetę i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy śmietaną i solą. Naleśniki przekładamy farszem i składamy np.  w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem żóltym i zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez 10 minut. Podajemy z kleksem śmietany lub sosem czosnkowym.
* Ostrożnie z solą, feta jest słona!

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...