Uwielbiam szpinak, a z fetą i kurczakiem jest wręcz cudowny. I jeszcze te naleśniki, Niebo w gębie ;)
Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- suszona, rozdrobniona natka pietruszki
- dwie kulki posiekanego brykietu ze szpinaku
Jajka roztrzepujemy i dodajemy pozostałe składniki, łączymy w gładką masę za pomocą trzepaczki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy wody lub mleka. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy naleśniki.
Farsz: - opakowanie szpinaku typu brykiet, 450 g lub świeży szpinak.
- kostka sera feta
- filet z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnki
- 3 łyżki śmietany
- pieprz
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- masło
- ser żółty do posypania
- sól*
Szpinak rozmrażamy lub jeśli mamy świeży sparzamy go gorącą wodą. Filet kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem . Podsmażamy na oleju. Na drugiej patelni smażymy na masełku posiekaną drobno cebulkę, dodajemy do niej odsączony z nadmiaru wody szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dusimy razem ok 5 minut, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy gałką muszkatałową i pieprzem. Dodajemy filet z kurczaka i pokrojoną w kostkę fetę i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy śmietaną i solą. Naleśniki przekładamy farszem i składamy np. w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem żóltym i zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez 10 minut. Podajemy z kleksem śmietany lub sosem czosnkowym.
* Ostrożnie z solą, feta jest słona!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz