- 1kg mąki typu 650
- 1 opakowanie drożdży piekarskich (4,2 dkg) lub zwykłych drożdży (10 dkg)*
- 1 litr ciepłej wody
- 1 szklana otrąb pszennych lub owsianych**
- 6 łyżek lnu
- 6 łyżek słonecznika***
- 1,5 łyżki soli
Dwie keksówki o wymiarach ok. 30x12x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną, np. palmą.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blach, odstawić na 10 minut. Wkładać do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni przez godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia można posmarować ciasto wodą, dla chrupiącej skórki.****
Chlebki są pyszne :)
* Polecam drożdże piekarskie, nie czuć ich w wypieku, natomiast te zwykłe tak.
** Dałam pół na pół *** Można do środka dodać pestki dyni tudzież inne nasiona które lubimy.
**** Wierzch można posypać słonecznikiem lub sezamem przed wstawieniem do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz