czwartek, 27 października 2011

Domowy chleb

Chlebek szybko się robi i jest bardzo smaczny, długo utrzymuje świeżość!
 Składniki:
  • 1kg mąki typu 650
  • 1 opakowanie drożdży piekarskich (4,2 dkg) lub zwykłych drożdży (10 dkg)*
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 szklana otrąb pszennych lub owsianych**
  • 6 łyżek lnu
  • 6 łyżek słonecznika***
  • 1,5 łyżki soli
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Suche składniki wymieszać i dodać do nich wodę z drożdżami. Wyrobić łyżką. Ciasto wychodzi dość rzadkie i takie ma być. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Dwie keksówki o wymiarach ok. 30x12x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną, np. palmą.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do blach, odstawić na 10 minut. Wkładać do gorącego piekarnika i piec w  temperaturze 220 stopni przez godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia można posmarować ciasto wodą, dla chrupiącej skórki.****
Chlebki są pyszne :)




* Polecam drożdże piekarskie, nie czuć ich w wypieku, natomiast te zwykłe tak.
** Dałam pół na pół *** Można do środka dodać pestki dyni tudzież inne nasiona które lubimy.
**** Wierzch można posypać słonecznikiem lub sezamem przed wstawieniem do piekarnika.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...