niedziela, 23 października 2011

Domowa pizza





Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody (może być pół na pół z mlekiem
  • 2,5 dkg drożdży
  • jedna łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pół opakowania przyprawy do Pizzy PRYMAT


Drożdże zalać mocno ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Odstawić do rozpuszczenia i wystygnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę, rozpuszczone i jeszcze ciepłe rozczyn drożdży oraz przyprawę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (z dala od otwartych okien) na około godzinę do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki przyprawy do pizzy Prymat

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami

  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego

  • wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku


  • Dodatki:

  • 30 dkg wędliny salami 


  • 30 dkg startego twardego sera żółtego np. Edamski


  • 8 średniej wielkości pieczarek


  • pół czerwonej papryki


  • 10 oliwek zielonych


  • 10 oliwek czarnych


  • pół puszki kukurydzy


  • cebula



  • Oliwki, pieczarki i cebulkę pokroić w plasterki, a paprykę w słupki.

    Blachę do pizzy o wymiarach  39,5 na 29,5 cm wysmarować cieniutko oliwą i wyłożyć ciasto. Posmarować je sosem ponidorowym. Posypać połową startego żółtego sera. Na to wyłożyć salami, cebulkę, oliwki, pieczarki, paprykę i posypać kukurydzą, a następnie resztą sera żółtego.


    Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni.



    Smacznego :)

    Brak komentarzy:

    zobacz także

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...