Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 1/4 szklanki ciepłej wody (może być pół na pół z mlekiem
- 2,5 dkg drożdży
- jedna łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pół opakowania przyprawy do Pizzy PRYMAT
Drożdże zalać mocno ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Odstawić do rozpuszczenia i wystygnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę, rozpuszczone i jeszcze ciepłe rozczyn drożdży oraz przyprawę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (z dala od otwartych okien) na około godzinę do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy:
Dodatki:
Oliwki, pieczarki i cebulkę pokroić w plasterki, a paprykę w słupki.
Blachę do pizzy o wymiarach 39,5 na 29,5 cm wysmarować cieniutko oliwą i wyłożyć ciasto. Posmarować je sosem ponidorowym. Posypać połową startego żółtego sera. Na to wyłożyć salami, cebulkę, oliwki, pieczarki, paprykę i posypać kukurydzą, a następnie resztą sera żółtego.
Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz