Składniki
- 60 dkg ziemniaków
- szklanka mąki (3/4 do ciasta, reszta do podsypania przy formowaniu)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Ziemniaki obrać i ugotować (uważać by nie rozgotować). Zmielić przez maszynkę lub utłuc dokładnie tłuczkiem gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy już będą "lodowate" dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Następnie dzielimy na 3-4 części, formujemy podłużne wałeczki i najlepiej za pomocą drewnianego nożyka lub łopatki kroimy kopytka.
Gotujemy je w osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.
A jeść jak kto lubi. Z masełkiem i bułeczką, sosem pieczarkowym czy tez pomidorowy, itd.
:}
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz