Składniki:
- 3/4 szkl mleka
- 1/3 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 40 g świeżych drożdży(najlepiej piekarskich)
- 3 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 4 łyżki miękkiego masła
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce umieszczamy pozostałe składniki i wlewamy zaczyn. wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Odstawiamy nakryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok 30-40 minut).
Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, które wałkujemy na placki o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki kółka, a za pomocą kieliszka wycinamy w nich środki.
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz