wtorek, 8 kwietnia 2014

Ciasteczka z masy krówkowej


Składniki: (na 60 sztuk ciasteczek)

- 300 gram masy krówkowej
- 300 gram miekkiego masła
- 450 gram mąki (jeśli chcemy by masa była bardziej zwięzła można dać 500 gram mąki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem i masą krówkową na gładką masę. Dodać mąke, proszek do pieczenia i aromat. Dokładnie wyrobić. Na końcu dodać posiekaną gorzką czekoladę i połączyć z ciastem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie rozpłaszczyć.(te z wzorkami rozpłaszczone za pomocą tłuczka do mięsa :)u mnie masa jest dość zwięzła więc po upieczeniu zachowują wzór)
Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwile odczekać (gdyż są delikatne zaraz po wyjęciu) a następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
Ciasteczka można przełożyć dżemem z czarnej porzeczki.

Na podstawie przepisu z bloga http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-dulce-de-leche-i-czekolada


Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...