sobota, 4 maja 2013

Biszkopt z kremem, truskawkami i galaretką

Składniki:

> Biszkopt:

- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (kryształu)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier nadal ubijając, a następnie stopniowo żółtka.Pod koniec wsypujemy partiami mąkę mieszając masę za pomocą np. trzepaczki

Wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy ok 35 minut lub do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone nakłuwając je. Jeśli wykałaczka jest sucha tzn. że biszkopt jest gotowy) wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Możemy go przekroić na pół wzdłuż lub nie, w zależności od tego jak chcemy by wyglądało nasze ciasto.

> Masa:

# Budyń:

- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 12 łyżek kryształu
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej

Mleko zagotowujemy wraz z 6 łyżkami cukru. Żółtka i jajo ubijamy z pozostałym cukrem do białości. Wlewamy do nich gorące mleko, wsypujemy mąkę i mieszamy. Przelewamy z powrotem do garnka w którym było mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

# Krem

- 250 gram dobrej margaryny
- 50 dkg miękkiego masła
- ugotowany, zimny budyń.

Masło i margarynę ucieramy. Dodajemy partiami budyń i łączymy razem za pomocą miksera.

> Dodatkowo:

- 70 dkg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki gorącej przegotowanej wody

Truskawki płuczemy,usuwamy szypułki i kroimy wedle uznania.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do stężenia.

Na biszkopt wykładamy połowę kremu, układamy truskawki, które przykrywamy resztą kremu i jeżeli przekrajaliśmy biszkopt to wykładamy na wierzch drugą jego część i zalewamy tężejącą galaretką lub bezpośrednio na krem w przypadku gdy nie kroiliśmy biszkoptu wylewamy galaretkę.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...