poniedziałek, 24 lutego 2014
Drożdżówki z makiem
Składniki (na 9 sztuk):
- 40 dkg mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 dkg masła
- 1 jajko
- 10 dkg drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru pudru
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. W dużej misce umieścić wszystkie sypkie składniki. Rozpuścić masło, przestudzić. Jajko roztrzepać. Dodać wszystko do suchych składników. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić je do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Nadzienie:
- 20 dkg zmielonego maku
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny
- 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Mak sparzyć i dokładnie odsączyć. Dodać do niego pozostałe składniki i wymieszać.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na placek o wymiarach 25x45 cm. Posmarować go masą makową zostawiając 1 cm obwódki. Zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku i podzielić ostrym nożem na 5 cm kawałki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz