poniedziałek, 23 stycznia 2012
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki:
- 5 skrzydełek z kurczaka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- opakowanie groszku mrożonego 450 gram
- 3 łyżki gęstej śmietany
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, ostra papryka
Marchewkę, selera, skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy razem ok 40 minut. Następnie wyciągamy mięso, ziele angielskie i listki laurowe. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni, dodajemy do zupy. Wsypujemy groszek mrożony i gotujemy razem ok 10 minut. Dodajemy pokrojony w kawałki serek topiony, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy często mieszając na małym ogniu, aż ser się rozpuścić. Zdejmujemy zupkę z ognia i miksujemy blenderem.
Śmietanę mieszamy z żółtkiem i wlewamy do zupy mieszając trzepaczką. Zupkę ponownie zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Podajemy gorącą posypaną żółtym serem z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz