niedziela, 8 stycznia 2012

Żurek na żeberkach

Uwielbiam gotować zupy, bowiem zawsze zadziwia mnie końcowy efekt. Z połączenia przeróżnych składników wychodzi coś tak pysznego.




Składniki:

- 30 dkg żeberek wieprzowych
- 20 dkg dobrej kiełbasy wieprzowej
- 15 dkg wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- cebula
- 2 średnie listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- zakwas żytni
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany kremówki
- kilka grzybków suszonych
- majeranek
- tarty chrzan (opcjonalnie)
- ocet (opcjonalnie)

Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy 4 litrami wody i zagotowujemy. Odszumiamy i dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy 30 minut, następnie dodajemy pietruszkę, pokrojoną w talarki marchewkę, opaloną nad płomieniem jedną warstwę cebuli i gotujemy wszystko przez kolejne 30 minut.
Grzyby namaczamy.
Następnie wyciągamy z zupy mięso i kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Dodajemy zakwas i gotujemy 25 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno grzybki oraz majeranek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy chrzan wedle uznania i ewentualnie ocet.
Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy śmietanę.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i grzankami

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...