sobota, 8 września 2012

Pierogi z ziemniakami, kiełbasą i boczkiem


"Smaka" na te pierogi zrobiła mi koleżanka, zachwalała je strasznie. Postanowiłam zaryzykować i zrobić. Teraz sama nie mogę się ich nachwalić. Cudne!

Składniki:

>Ciasto:

- 2,5 szklanki mąki +do podsypania
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka oleju
- 1 jajko
- łyżeczka soli

Z podanych składników wyrabiamy ciasto.

>Farsz:

- 1 kg ziemniaków
- 20 dkg boczku wędzonego
- 20 dkg kiełbasy
- 3 cebule
- 5 dkg masła
- oliwa do smażenia
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz do smaku


Ziemniaki gotujemy na sypko i przepuszczamy przez maszynkę lub dokładnie tłuczemy.
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni na oliwie. Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor.
Dodajemy wszystko do ziemniaków, przyprawiamy i możemy lepić pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie minutę od wypłynięcia na powierzchnię.




Najlepsze na drugi dzień, odgrzane na patelni.

2 komentarze:

Wspólnymi siłami pisze...

Przymierzam sie do tych pierogów. Słyszałam już o nich wielokrotnie i Twoja wersja bardzo mi odpowiada. Myślę, ze w najbliższej przyszłości zagoszczą na moim stole.

Potworek pisze...

:) oby tak smakowały jak nam. Z farszem zawsze warto poeksperymentować i trochę zmodyfikować go pod siebie. Wtedy smakuje najlepiej ;) Najlepsze przysmażone na rumiano. Mniam.

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...