Święta tuż tuż. Koniec listopada to najwyższy czas na przygotowanie pierniczków. :)
Dziś czas na pieczenie, potem w wolny dzień lukrowanie i ozdabianie!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 5 dkg masła
- 1 jako
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wykrawać pożądane kształty. Ułożyć w blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzić na kratce. Po wystygnięciu dekorować i przechowywać w szczelnym pojemniku w ukryciu by doczekały do świąt ;)
W tym roku do dekoracji wykorzystane będą barwniki spożywcze, lukier i masa cukrowa. Czekam na dostawę zamówionych składników, efekty za kilka dni. Na razie załączam zdjęcie moich pierwszych pierniczków sprzed 3 lat :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz