piątek, 27 stycznia 2012
Snickers
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- kostka margaryny lub masła (20dkg)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.
Polewa orzechowa:
- 1/2 kostki masła (10dkg)
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
W rondelku rozpuścić masło podać cukier, miód i orzechy. Ciągle mieszając zagotować.
Blachę 39x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na to rozwałkować jedną z części ciasta i wylać polewę orzechową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut. Upiec dwa kolejne "czyste" placki.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu zużywając odrobinę mniej mleka niż w przepisie. Ma być gęsty. (ja gotuje z 1,5 opakowania(40g+20g) zużywając tyle mleka ile w przepisie na 1 opakowanie)
Masa krówkowa:
Można wykorzystać gotową masę korówkową lub puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotować przez 2,5 godziny.
Kruchy placek, masa budyniowa (może być ciepła), kruchy placek, masa krówkowa, placek z polewą orzechową. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz