sobota, 4 lutego 2012

Chlebek Pita z sałatką gyros

Składniki na chlebek:

- 25 dkg mąki pszennej (może być pół na pół z razową)
- 2,5 dkg drożdży (najlepiej piekarskich)
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
- łyżeczka oliwy
- 3/4 szklanki ciepłej wody.




Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Nakryć ciasto ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.
Stolnice posypać mąką, uformować z ciasta 6 kulek i rozwałkować na 0,5 cm placuszki. Nakryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie placki przekręcić, zostawić na kolejne 10 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni, wkładać placki i piec ok 6 minut. Ja wkładam po 2 - 3 i umieszczam je w środkowej części blaszki bowiem wtedy najlepiej rosną. Powinna mam powstać ładna powietrzna kieszonka.

Nadzienie może być przeróżne, u mnie z sałatką gyros

Sałatka gyros:

- 2 małe kapusty pekińskie
- podwójny filet z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 8 średnich ogórków konserwowych
- 2 średnie cebule
- majonez
- ketchup
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 4 łyżki oliwy



Mięso kroimy w kostkę, Przyprawę gyros mieszamy z oliwą i dodajemy do mięsa. Marynujemy co najmniej godzinę. Kapustę kroimy w pióra, ogórki, cebulę w drobną kostkę. Filet smażymy i studzimy.
Sałatkę układamy warstwami.
- filet
- cebula
- majonez
- ketchup
- ogórki
- kukurydza
- majonez
- ketchup
- kapusta pekińska

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...