środa, 10 kwietnia 2013

Naleśniki po meksykańsku zapiekane pod beszamelem



Składniki ciasta:

- 1,5 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oliwy

Podane składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i smażymy naleśniki. Winno wyjść ok 8-10 sztuk.

Farsz:

- 250 gram mięsa mielonego
- pół czerwonej papryki
- pół puszki białej fasoli (3/4 szklanki)
- pół puszki czerwonej fasoli (3/4szklanki)
- pół puszki kukurydzy (3/4 szklanki)*
- 3 łyżki mrożonego groszku
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 3 pieczarki
- oregano, bazylia (lub gotowa mieszanka Prymat do pizzy i dań włoskich)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżki octu balsamicznego
- pół łyżeczki sosu sojowego
- łyżka oleju

Cebulkę smażymy na oleju, dodajemy mięso mielone i dusimy ok 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Chwilę dusimy i dodajemy warzywa z puszki i groszek. Po około 10 minutach dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz paprykę słodką i ostrą. Dusimy 5 minut i doprawiamy do smaku bazylią, oregano, solą oraz pieprzem.



Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach. Zwijamy je w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym



Sos:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

W rondelku rozpuszczam masło, dodajemy mąkę i mieszając chwile podsmażamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając trzepaczką trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Na każdy naleśnik dajemy po 2- 3 łyżki sosu, posypujemy serem żółtym i zapiekamy przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni


* można skorzystać także z gotowej mieszanki meksykańskiej w puszce

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...