niedziela, 14 kwietnia 2013

Ciasteczka pełne bakalii



Składniki: (na około 80 ciasteczek)

- 1,5 kostki masła lub dobrej margaryny ((350g)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki kwaśnej śmietany, maślanki lub jeden serek waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 szklanka słonecznika
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka sezamu
- 1/2 szklanki dyni
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/4 szklanki siemia lnianego
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki pokrojonej śliwki kalifornijskiej
- 1/2 szklanki pokrojonych daktyli
- brązowy cukier do posypania

Wszystkie składniki razem wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczyć. Posypać z wierzchu brązowym cukrem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Można przechowywać tydzień w zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...