wtorek, 24 stycznia 2012

Zupa cebulowa z serem i grzankami

Składniki:

- 4 skrzydełka
- 20 dkg wieprzowiny
- 1 marchewka
- pietruszka
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- 0,5 kg cebuli
- łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- szklanka wina białego wytrawnego
- sól, pieprz
- ser żółty
- bagietka


Skrzydełka, wieprzownię, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy zalać 2 litrami wody gotować przez ok 45 minut.
Cebule pokroić w pióra. Do rondelka włożyć masło, wlać oliwę, dodać cebule i dusić ją pod przykryciem przez ok 30 minut, aż cebula ładnie się zeszkli i uzyska złoty kolor. Po tym czasie wlać wino i dusić razem około 5 minut, a następnie dodać wywar uzyskany z mięsa i warzyw. Gotować razem ok 30 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić w kawałki podpiec w piekarniku. Na chwilę przed wyjęciem posypać serem.
Podawać z grzankami z bagietki i sera.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...