wtorek, 25 lutego 2014
Drożdżówki z białym serem i żurawiną
Składniki (na ok 10 sztuk):
- 40 dkg mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 dkg masła
- 1 jajko
- 10 dkg drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki cukru pudru
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. W dużej misce umieścić wszystkie sypkie składniki. Rozpuścić masło, przestudzić. Jajko roztrzepać. Dodać wszystko do suchych składników. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić je do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Nadzienie:
- 35 dkg zmielonego sera białego
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/5 szklanki żurawiny.
- łyżka miękkiego masła
Ser utrzeć z masłem. Dodać żółtko, cukry i śmietanę. Wymieszać.
Wykonanie:
Ciasto podzielić na 10 części. Uformować kulki. Rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm, smarujemy masą serową i posypujemy żurawiną. Formować wedle uznania.
Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec ok 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz