sobota, 19 listopada 2011

Ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki:

- 125 dkg ryżu
- 8 pieczarek
- 1/4 szklanki suszonych grzybów
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 1 cebula
- pojedynczy filet z kurczaka
- 0,75 litra bulionu*
- 4 łyżki śmietany
- 10 dkg masła
- 5 dkg parmezanu lub twardego żółtego sera
- pół szklanki białego wina
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny
- sól
- sok z cytryny
- oliwa


Grzyby moczymy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła i dodajemy do niego ryż. Podsmażamy ok 5 minut, a następnie dodajemy podgrzane wcześniej wino, musi być ciepłe. Gdy wino się całkowicie wchłonie, wlewamy 1/4 naszego bulionu, gdy się wchłonie ponownie dolewamy i tak tę czynność powtarzamy aż pozbędziemy się całego bulionu.
W między czasie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na łyżce oliwy, wyjmujemy i na tej samej patelni smażymy pokrojonego w kostkę fileta uprzednio oprószonego pieprzem cytrynowym i skropionego sokiem z cytryny.
Na umytej patelni smażymy na maśle oczyszczone i pokrojone pieczarki przez 5 minut. Następnie dodajemy posiekane drobno grzyby i smażymy razem prze z ok 2 minuty.
Do uduszonego ryżu dodajemy wszystkie przygotowane składniki i pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy razem przez 5 minut, dodajemy śmietanę i starty ser żółty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowane pietruszką ;)

* bulion musi być gorący, najlepiej z rosołu w ostateczności z kostki rosołowej

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...