Znowu szpinak w roli głównej. Uwielbiam go jak Popeye ;)
Składniki:
- 150 gram makaronu*
- pojedynczy filet z kurczaka
- 8-10 kulek szpinaku typu brykiet
- pół kostki fety
- 5 dkg masłą
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pieprz cytrynowy
- gałka muszkatołowa
- sól**
- sok z cytryny
- 150 gram śmietany kremówki
Filet kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem cytrynowym i smażymy na oliwie.
Cebulkę drobno siekamy i szklimy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Roztapiamy masło i dodajemy do niego rozmrożony szpinak, smażymy razem przez około 5 minut, dodajemy podsmażoną cebulkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, dusimy razem kolejne 5 minut. Wrzucamy usmażonego kurczaka, rozdrobnioną fetę, śmietankę i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Łączymy w uprzednio ugotowanym makaronem.
* polecam długie wstążki
** ostrożnie z solą, feta jest słona!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz