wtorek, 4 września 2012

Pierogi z kapustą, pieczarkami i mięskiem


Składniki:

Farsz
- 80dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg pieczarek
- mięsko(u mnie z 4 skrzydełek które zostały z gotowania zupy)
- 2 cebule
- masło do smażenia i łyżka do gotowania kapusty
- sól, pieprz do smaku
- listek laurowy
- łyżka mąki
- 2 plasterki serka żółtego

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki + mąka do podsypania
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy
- 1 jajko

Kapustę zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy oraz masło i gotujemy ok. 40 minut. Można w trakcie gotowania odlać wodę i zalać ponownie jeśli kapusta jest bardzo kwaśna
Pieczarki myjemy, ewentualnie obieramy, kroimy w drobne kawałki i dusimy na łyżce masła.
Cebulkę obieramy i szklimy na złoty kolor ma maśle.
Mięsko kroimy drobno.
Ugotowaną kapustę porządnie odciskami i mielimy maszynką na tarczy o grubych oczkach.
Kapustę łączymy z pieczarkami, mięskiem, cebulką, drobno pokrojonym serkiem żółtym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do farszu łyżkę mąki i mieszamy . (będzie on wtedy bardziej zwięzły)

Wyrabiamy ciasto. Część wałkujemy na cienki placuszek, wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy i lepimy pierogi. Mi wyszło 42 szt. :) Ale wszystko zależy od wielkości pierogów jakie robimy.

Gotujemy w osolonej wodzie minutę od wypłynięcia na powierzchnie.

Najlepsze na drugi dzień, przypieczone na złoty kolor z cebulką


Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...