wtorek, 4 września 2012
Lasagne z mięskiem mielonym
Zdjęć pokrojonego nie zdążyłam zrobić tak szybko znikło:)
Składniki:
-opakowanie makaronu lasagne 250g
-30 dkg mięsa mielonego
-1 mała cukinia
-20 dkg startego sera żółtego (10 dkg do posypania na wierzch)
-2 cebule
-szklanka przecieru pomidorowego
-2 łyżki pikantnego ketchupu
-sól, pieprz, cukier, papryka ostra do smaku
-oliwa do smażenia
Na sos beszamel
-2 szklanki mleka
-2 łyżki mąki
-1/4 kostki masła
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięsko mielone podsmażamy na oleju, na osobnej patelni smażymy cebulkę na złoto. Do podsmażonego mięska dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię,cebulkę, przecier pomidorowy i ketchup. Dusimy razem ok 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Spód naczynka żaroodpornego wysmarowujemy cieniutko oliwą:
-warstwa makaronu
-warstwa mięsa
-warstwa sera
Powtarzamy czynność do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być mięsko lub makaron.
Robimy sos beszamel. Rozpuszczamy w garnuszku masło, dodajemy mąkę, mieszając na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo zimne mleko mieszając. Podgrzewamy aż zgęstnieje, uważamy by się nie przypaliło.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Wylewamy na wierzch naszej lasagni i posypujemy obwicie serem żółtym.
W wolne przestrzenie między ściankami naczynia a daniem nalewamy wodę (część wciągnie makaron, część wyparuje, a dzięki temu możemy zapiekać surowy makaron)
Nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut. Na 15 minut przed końcem zdejmujemy folię aluminiową.
Choć nie jest to proste to po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać 15 minut by danie ładnie się związało. ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz