niedziela, 2 września 2012

Kopytka



Składniki

- 60 dkg ziemniaków
- szklanka mąki (3/4 do ciasta, reszta do podsypania przy formowaniu)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 1 jajko

Ziemniaki obrać i ugotować (uważać by nie rozgotować). Zmielić przez maszynkę lub utłuc dokładnie tłuczkiem gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy już będą "lodowate" dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Następnie dzielimy na 3-4 części, formujemy podłużne wałeczki i najlepiej za pomocą drewnianego nożyka lub łopatki kroimy kopytka.

Gotujemy je w osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

A jeść jak kto lubi. Z masełkiem i bułeczką, sosem pieczarkowym czy tez pomidorowy, itd.

:}

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...