sobota, 8 września 2012
Gulasz wieprzowy
Nigdy nie przepadałam za gulaszem, ale ten który jadłam u znajomych całkowicie to zmienił. Polecam!
Składniki:
- 0,5 kg łopatki lub szynki
- 2-3 cebule
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- łyżka pikantnego ketchupu
- łyżka łagodnego ketchupu
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Mięsko kroimy w kostkę. Do 3 łyżek oleju dodajemy paprykę słodką i ostrą.Zalewamy mięso i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Podsmażamy mięso około 15 minut. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy podsmażone mięsko, listek laurowy oraz ziele angielskie. Na patelni na której smażyliśmy mięso, szklimy cebulę na złoty kolor, pod koniec dodajemy ketchup i smażymy razem ok. 10 minut. Dodajemy do mięsa i dusimy razem ponad pół godziny. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby.Nie mam potrzeby zagęszczania sosu mąką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz