piątek, 23 marca 2012
Pani Walewska lub inaczej Pychotka
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 10 dkg cukru
- 1 kostka masła lub margaryny (250g)
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować
- słoiczek powideł śliwkowych (ok 30 dkg)
- 1,5 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowany placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z 3 białek z odrobiną soli. Gdy zacznie tężeć dodać 3/4 szklanki cukru. Ubijać dalej, na chwile przed końcem dodać pół łyżki mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na placek wysmarowany połową powideł i posypać szklanką posiekanych orzechów włoskich.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok 30 minut.
Drugi placek zrobić tak samo.
Krem:
- 2 budynie waniliowy(40g)
- kostka masła (200g)
- szklanka cukru pudru
budyń waniliowy ugotować wg przepisu na opakowaniu, zużywając 1/4 mleka mniej niż w przepisie. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać budyń i połączyć na gładką masę, Przełożyć placki. Schłodzić ciasto w lodówce. Najlepsze na drugi dzień. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz