wtorek, 20 marca 2012
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 20 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg kiełbasy wieprzowej
- 20 dkg czerwonej soczewicy
- 8 łodyżek selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- oregano
- sól
- pieprz
- łyżka śmietany
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić razem jeszcze przez chwilę.
Do buliony dodać pokrojone drobno marchewkę i pietruszkę. Dorzucić soczewicę, pokrojonego w grubszą kostkę selera oraz podsmażone składniki. Gotować przez ok 20 minut. Po tym czasie dodać pomidory, pokrojoną w paski paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i gotować razem jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Na koniec zabielić śmietanką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz