niedziela, 4 marca 2012

Domowe pieguski

Idealne do kawy :D


Skłądniki:

- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 10 dkg orzechów włoskich*
- cukier waniliowy
- kostka masła lub margaryny
- jajko

Przygotować dwie miski.

Czekoladę i orzechy posiekać, Wszystkie suche składniki ze sobą wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło z jajkiem. Gdy już będzie miękkie, wymieszać z suchymi składnikami. Ciasto wychodzi dość gęste i takie ma być.
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blachę zachowując odstępy, bowiem kulki się "rozpłyną". Włożyć do piekarnika i piec 15 minut.
Z porcji wychodzi ok 40 ciasteczek.

* Można dodać do środka rodzynki, wiórki kokosowe, herbatniki, co kto lubi ;)

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...