sobota, 3 marca 2012

Zupa porowa z klopsikami


Składniki:

- 1,5 litra bulionu
- 2 pory
- 1 cebula
- 1 serek topiony
- 25 dkg mięsa mielonego
- 1 białko
- sól
- pieprz
- 10 dkg masła
- koperek
- pietruszka
- papryka ostra*

Z mięsa mielonego, białka, szczypty soli i pieprzu uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucić je do gorącego bulionu i pogotować 10 minut.

Por pokroić w talarki a cebulę w kostkę i podsmażyć na maśle. Z bulionu wyjąć klopsiki, dodać podsmażone warzywa i gotować przez 15 minut. Dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Dodać dużo koperku i trochę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć klopsiki i podawać :)

* niekoniecznie

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...