czwartek, 27 września 2012

Pyzy z mięsem

Wspomnienie dzieciństwa ;)


Ciasto:

- 2 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli

Farsz:

Idealnie nadaje się do tego mięso z rosołu, lub

- 2 ćwiartki z kurczaka
- 20 dkg mięsnego podgardla lub jeśli wolimy chudsze łopatki
- 1 cebulka
- masło do smażenia
- sól
- pieprz

Mięso ugotować i zmielić. Cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do mięsa, wyrobić i doprawić do smaku.

Ziemniaki obrać i ugotować na sypko(nie wolno ich rozgotować). Dokładnie potłuc i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy przestygną z podanych składników zagniatamy ciasto.

Z ciasta formujemy kulki, które nadziewamy mięsem i obtaczamy w mące. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...