poniedziałek, 22 października 2012

Ciasteczka czekoladowe z żurawiną i migdałami




Składniki:

- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 20 dkg miękkiego masła lub margaryny
- 2 gorzkie czekolady ( najlepsze 60% )
- 1 mleczna czekolada
- 15 dkg suszonej żurawiny
- 5 dkg płatków migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao


1 gorzką i jedną mleczną czekoladę łamiemy i umieszczamy w metalowej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by czekolada się nam rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie masło i cukier miksujemy na jednolitą masę,ok 3 minut. Dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę, cały czas miksując. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, dokładnie miksując. Mąkę, kakao i proszek łączymy razem i dodajemy do naszej masy. Dokładnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę i pokrojoną w kostkę tabliczkę gorzkiej czekolad i delikatnie łączymy razem z masą.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Formujemy kulki wielkości mandarynki, które następnie spłaszczamy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 15 minut.
Mi wyszło 48 ciasteczek.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...