niedziela, 21 października 2012
Pałki z kurczaka w miodzie, sosie sojowym i ostrej papryce
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy + łyżka do smażenia
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
Kurczaka oczyszczamy. Oliwę, papryki, sól, pieprz i sos sojowy łączymy razem. Zalewamy tym naszego kurczaka i wstawiamy co najmniej na 3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Rozgrzewamy patelnie, na łyżce oliwy obsmażamy kurczaka, wlewamy naszą marynatę, dodajemy dwa nieobrane ząbki czosnku i dusimy kurczaka do miękkości, ewentualnie podlewając wodą. Cebulę kroimy w pióra, gdy kurczak jest już prawie miękki dodajemy cebulę i dusimy razem. Uważamy już z podlewaniem gdyż sos ma być gęsty. Na 5 minut przed końcem dodajemy miód.
Najlepsze z grzankami i sosem czosnkowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz