poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pstrąg z cytryną i pietruszką pieczony w folii




Składniki:

- pstrąg patroszony (waga ok.30 dkg)
- natka pietruszki (2-3 gałązki)
- pół cytryny (5 plasterków)
- sól
- pieprz cytrynowy
- plasterek masła
- oliwa do wysmarowania naczynia
- ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę (opcjonalnie)*

Z ryby usuwamy łuski, np. za pomocą kapsla z butelki piwa :) Odcinamy płetwy i ewentualnie łeb. Myjemy dokładnie i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie nacieramy go solą i pieprzem cytrynowym. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, kładziemy dwa plasterki cytryny, na nie układamy pstrąga. Do środka ryby wkładamy plasterek cytryn i masło. Wierzch posypujemy natką pietruszki i wykładamy nań pozostałą cytrynę. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy folię.

*w przypadku gdy dodajemy czosnek mieszamy go z masłem i smarujemy tym środek naszej ryby


Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...