wtorek, 25 czerwca 2013

Babka cytrynowa wielkanocna


Składniki:

- 250 gram margaryny
- 150 gram mąki pszennej
- 75 gram mąki ziemniaczanej
- 180 gram cukru pudru
- 4 duże jajka
- 2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę na tarce o grubych oczkach i wyciskamy sok.
Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Masło rozpuszczamy w rondelku i jeszcze ciepłe dodajemy. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy, wsypujemy do naszej masy i łączymy. Dodajemy 3/4 wyciśniętego soku z cytryny i skórkę cytryny (odrobinę zostawiamy do posypania babki po wierzchu). Wszystko razem mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i wysypanej mąką formy. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 40 minut.

Upieczoną babkę polewamy w formie połową pozostałego soku z cytryny. wyjmujemy i studzimy. Do soku który nam został dodajemy cukier puder i mieszamy tak aby powstał nam gęsty lukier. Polewamy nim babkę i posypujemy skórką z cytryny.



Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...