poniedziałek, 24 lutego 2014

Muffinki mocno czekoladowe


Składniki na ok 12 sztuk:

140g masła (3/4 kostki), może być też margaryna Kasia
1 i 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% (może też być kefir lub maślanka)



1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i 3/4 tabliczki połamanej czekolady , podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią.(Można też włożyć na minutę do mikrofali i po wyjęciu zamieszać) Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką. Dodać mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia i wymieszać.

3. Wlać śmietanę oraz resztę drobno posiekanej czekolady, wymieszać.

4. Napełniać foremki (najlepiej silikonowe)ciastem do 3/4 wysokości. Piec przez około 20-21 minut w temperaturze 180 stopni.



Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...