sobota, 27 lipca 2013

Lodowy torcik



Składniki:

- 600 mln śmietany 30%
- 1,5 tabliczki czekolady jakiej kto lubi (u mnie pół na pół gorzka i biała)
- 18 dkg płatków migdałowych lub posiekanych migdałów lub orzechów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 8 małych bezików plus ewentualnie kilka na dekoracje.
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao


Migały podsmażamy chwile na maśle. Studzimy. Czekoladę ścieramy na tartce o dużych oczkach. Migdały i czekoladę mieszamy razem. Odkładamy 2 łyżki do osobnej miseczki. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier waniliowy. Dodajemy do niej migdały z czekoladą oraz pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Tortownicę (o średnicy max 26 cm) wykładamy folią aluminiową razem z bokami. Wykładamy naszą masę i posypujemy ją pozostałymi migdałami i czekoladą, przykrywamy folią. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Przed podaniem posypujemy kakao i ewentualnie dekorujemy bezami.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...