wtorek, 1 kwietnia 2014

Kartoflanka czy też zupa ziemniaczana



Składniki:

- 1 litr wody
- 3-4 skrzydełka z kurczaka
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- plasterek selera
- 10 dkg boczku
- 1 cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz
- czosnek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (można pominąć)
- koperek

Wykonanie:


Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy i gotujemy ok 40 minut. W tym czasie ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Ziemniaki kroimy w spora kostkę, marchewkę w talarki a selera i pietruszkę drobno siekamy. Cebulkę kroimy w kostkę a boczek w cienkie paseczki i podsmażamy na patelni.
Wyciągamy ugotowane skrzydełka, dodajemy pokrojone warzywa oraz boczek z cebulką i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zupkę gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...