czwartek, 27 marca 2014

Makaron muszle faszerowany mięsem mielonym i zapiekany pod beszamelem


Składniki:

- 16 sztuk makaronu duże muszle
- 40 dkg mięsa mielonego
- 1 mała cukinia
- 5 pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- pół papryki
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1/6 kostki masła do beszamelu + łyżka do szpinaku
- 2 łyżki mąki
- kulka mozzarelli lub 10dkg sera żółtego
- ocet balsamicznego
- łyżka oleju
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- cukier
- bazylia


Makaron gotować 10 minut.Odsączyć i ułożyć na płaskiej powierzchni by zachował kształt.
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Odkładamy 1/4. Do pozostałej dodajemy przecier pomidorowy, chwile razem dusimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i octem balsamicznym. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
Do odłożonej wcześniej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy razem przez około 5 minut. Cukinie kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki a paprykę zaś w paseczki. Dodajemy warzywa do mięsa i dusimy razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku i studzimy. Następnie nadziewamy nasze muszle, które układamy na sosie pomidorowym.

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i łączymy dokładnie razem. Trzymając dalej na wolnym ogniu wlać mleko i cały czas mieszając czekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić go pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Zalać muszle sosem. Na każdej ułożyć kawałek mozzarelli.
Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.


Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...