czwartek, 12 lipca 2012

Drożdżówki

Podpatrzone na: www.mojewypieki.com tam też można znaleźć sposób na formowanie takich ładnych serc, oraz przepis na krem orzechowy. Polecam!





Składniki na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki
- 3,4 szklanki mleka
- 3/4 kostki drożdży piekarskich
- 3 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła

Składniki na krem:

- 40 dkg sera białego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki śmietanki
- 1 żółtko
- kilka kropel soku z cytryny
- aromat waniliowy

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (nie ma potrzeby mielenia serka)


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto i jak to drożdżowe dłuuuuuuuugo. Ma być elastyczne. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40 minut).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego kulki (o. 10 sztuk) Rozwałkowujemy każdą, smarujemy masą i formujemy dowolnie drożdżówkę (kształt serca do podejrzenia na blogu z linka)
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...