Ahhh...cukinia! Uwielbiam pod tą postacią. Przypomina się mi wieś i wakacje. Pałaszowanie tego dania w sadzie przed domem. Ahh :)
Składniki:
- 4 młode cukinie
- 40 dkg mięsa mielonego
- 2 cebulki
- 100 g ryżu
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 15 dkg sera żółtego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- oliwa do smażenia
Sos beszamel:
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cukinie obieramy lub nie, jak kto woli. Przekrajany wzdłuż na pół i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Wkładamy ją do garnka z wrzącą, osoloną wodą na 3 minuty.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięsko przesmażamy na oliwie.
Mięsko mielone łączymy z drobno pokrojona cebulką, przecierem pomidorowym, ryżem, cebulką, pietruszką i przyprawami.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 2 łyżki mąki ciągle mieszając. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko stale mieszając. Gdy sos będzie gorący zestawiamy go z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, nadziewamy każą mięskiem, zalewamy sosem beszamel i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Wyciągamy, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz