wtorek, 14 sierpnia 2012

Smalec a raczej smarowidło do chleba


Składniki:

1kg mięsnego podgardla
40 dkg pieczarek
2-3 kwaśne jabłka
6 cebul
sól, pieprz, cukier i papryka ostra do smaku

Podgardle kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na wolnym ogniu (mi to zajmuje ok 1,5 godziny).
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na złoty kolor.
Do usmażonego podgardla dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Po 10 minutach dorzucamy starte na tarce jabłka i uduszoną cebulkę. Smażymy razem ok 15 minut. Doprawiamy i składamy do słoików do wystygnięcia. Chowamy na noc do lodówki.
Najlepsze do chlebka i ogórka kiszonego.

Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...