czwartek, 28 lutego 2013

Makaron muszle faszerowany szpinakiem i zapiekany pod beszamelem



Składniki:(porcja dla 3 osób)

- 15 sztuk makaronu duże muszle
- 300 gram szpinaku w liściach
- pół kostki sera feta
- 8 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki śmietany kremówki
- ząbek czosnku
- szklanka przecieru pomidorowego
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1/6 kostki masła do beszamelu + łyżka do szpinaku
- 2 łyżki mąki
- łyżka oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- cukier
- oregano, bazylia

Makaron gotować 10 minut.Odsączyć i ułożyć na płaskiej powierzchni by zachował kształt.
Na maśle podsmażyć przez chwilę rozmrożony szpinak by odparował nadmiar wody. Fetę i pomidory pokroić w kostkę, dodać do szpinaku wraz ze śmietanką oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Na drugiej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przecier pomidorowy.Podusić chwilę razem i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami(u mnie gotowa mieszanka przypraw Prymat do pizzy i dań włoskich).
Na spód naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy. Muszle faszerować szpinakiem i układać w naczyniu.

W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i połączyć dokładnie razem. Trzymając dalej na wolnym ogniu wlać mleko i cały czas mieszając czekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić go pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Zalać muszle sosem. Na każdej ułożyć kawałek mozzarelli.
Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.







Brak komentarzy:

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...